Foto Stichting Schaats- en Skeelerteam Fryslan
Menu Stichting Skeeler- en Schaatsteam Fryslan

KNPcup 15 Amsterdam

Sjoerd word 2e in klassement om de cup!!

Na een aantal natuurijs wedstrijden stond zaterdag 19 januari in Amsterdam de KPN Marathon Cup Finale op het programma. De voorgaande dagen hadden Jelmer en Sjaak in Arnhem gereden, waar Arnt en Sjoerd in respectievelijk Noordlaren, Haaksbergen en Gramsbergen hun wedstrijden reden in het A peloton. Even omschakelen dus! Helaas was Arnt door een vervelende massale valpartij in Gramsbergen zodanig geblesseerd aan de rug dat hij niet kon starten. Reuze jammer voor hem maar vooral voor de ploeg, hij stond immers tweede in het klassement!

Onder winterse temperaturen maar op de altijd gezellige Jaap Edenbaan werd om 18.00 gestart door het B peloton, met daartussen een enkele A rijder. Tevoren werd door de scheidsrechters nog even duidelijk gemaakt dat de A rijders zich niet met het wedstrijdverloop dienden te bemoeien, waarop Antoine de Schipper en Bob de Jong braaf ja knikten. In de laatste wedstrijd werden immers de podiumplekken voor de verschillende klassementen verdeeld. Aan Jelmer, Sjoerd en Sjaak om de leidende positie in het ploegenklassement vast te houden, en in plaats van Arnt (die niet startte) in ieder geval een ander (Sjoerd) op het podium te krijgen.

Vrijwel meteen na de start sprong Bob de Jong solo weg uit het peloton. Omdat hij voor de punten niet meedeed was niemand happig de achtervolging in te zetten. Uiteindelijk wist Tom Schuit de aansluiting te vinden, maar tegen het moordende tempo van de wereldkampioen was hij niet opgewassen, waardoor De Jong al na vijftien ronden koers solo een ronde voorsprong had.

Hierna doemde al vrij snel de eerste tussensprint serie op. Klassementsleider Sam Boon wilde in deze serie definitief zijn eindzege vaststellen en Roy Mulder, Erik Jan Kooiman en Sjoerd mengden zich ook in de puntensprints. Na een felle strijd wist Roy Mulder de meeste punten binnen te slepen, maar was de voorsprong van Sjoerd op Roy in het klassement nog intact. Met twee podium kandidaten in de ziekenboeg (behalve Arnt was ook nummer vijf Robert Post afwezig) ging de strijd tussen de overige podiumplekken tussen bovengenoemde drie rijders.

De wind was op de open baan in Amsterdam een belangrijke factor, mede hierdoor kwam er maar moeilijk iets weg. Sjaak, die net terugkwam van een blessure en ook nog ziek was geweest, moest mede hierdoor vroegtijdig de koers verlaten.

Na een aantal korte aanvallen en uitlooppogingen kwam ook de tweede tussensprint serie in beeld. Met twee uiterste versnellingen wist Sjoerd in twee van de drie sprints de volle buit te pakken. Hij stond hiermee op een virtuele tweede plaats in het klassement. Zaak dus dit vast te houden. Vlak na halfkoers ontstond een kopgroep met daarin geen belangrijke klanten voor het klassement. Er werd getwijfeld en de groep kwam al snel een halve baan voor te liggen. Ondertussen overlegden Jelmer en Sjoerd over de nu te volgen tactiek, er zat immers niemand van de ploeg bij. Er werd gekozen te wachten tot de laatste tussensprint serie geweest was, dan hoefde Sjoerd niet met Roy Mulder te sprinten voor de tweede plek in het klassement. Echter na de sprints had de groep nog meer voorsprong weten te pakken en zo konden ze de aansluiting maken bij het peloton. Zo kregen nog acht rijders een ronde voorsprong, zij zouden met Bob de Jong gaan strijden voor de overwinning.

Voor Jelmer en Sjoerd zaak om Roy Mulder en Erik Jan Kooiman in de gaten te houden met het oog op de pelotonsprint. Sjoerd haakte zijn wagon aan bij superlocomotief Jelmer, die zijn bijnaam Beulensteijn eer aandeed. Met dank aan Jelmer kon Sjoerd zich voor in het peloton nestelen. Nadat de ploeg van Appel Beton voor Roy Mulder de sprint aantrok kon Sjoerd met redelijk gemak de spurt winnen voor Mulder en Boon. Jelmer eindigde op een 26e stek. Bob de Jong won uiteindelijk de wedstrijd, voor Peter Duits en Thom van Beek.

Voor de eindklassementen betekende dit het volgende:

 

Algemeen klassement:

Sjoerd 2e

Arnt 4e

Jelmer 36e

Sjaak 44e

 

Jongerenklassement:

Sjoerd 3e

Arnt 4e

 

Ploegklassement:

Adviesburo Harry de Wolff 1e

 

Met 14 podiumplekken waarvan 3 zeges, en daar bovenop de mooie eindklasseringen individueel kan de ploeg wederom terugkijken op een mooi kunstijs seizoen. Als kers op de taart werd voor het vierde jaar op rij het ploegklassement gewonnen, misschien nog wel de mooiste prestatie van allemaal!

 

Met sportieve groet,

 

Sjoerd den Hertog


Terug
Sponsoren
Sponsor BWaste International
Sponsor Harry de Wolff Adviesburo
Sponsor Uitzendbureau De Werkgaard
Volg ons nu ook via:
Linkedin
Twitter
Facebook
Youtube
Home    |   Nieuws    |   Team Top Divisie    |   Team Eerste Divisie    |   Wedstrijden & Uitslagen    |   Foto album    |   Sponsoren    |   Contact